E-Ticarette Planlama
Yaşayan, yaşadıkça sürekli gelişen e-ticaret pazarında, talep yaratma, firma değerlerini öne çıkarma, sadık müşteri edinme gibi tüm stratejik hedefler anca belirli analiz ve planlamalar dahilinde yapıldığında olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Süreklilik, karlılık gibi unsurların sağlanması iyi bir planlama geliştirmekle mümkündür. Rekabetin sert olduğu e-ticaret pazarında tüm kanallarda yer almak ve varlığını kuvvetli, hale getirmek şarttır. Müşteri satın alma alışkanlıkları, karar mekanizmaları, ihtiyaçlar gibi etmenler güzelce analizlenerek değişim ve gelişimlere uygun bir biçimde kullanılmalıdır.
Tüm bunların yanı sıra sektör trendlerine hâkim olmak ta büyük önem taşımaktadır. Öncelikli olarak hedef kitleye yönelik analizler sayesinde, genel amaç ve hedefleri belirlemekle birlikte uygulanacak stratejiler ortaya çıkarılmalıdır.
E-Ticaret Süreçlerinde İyi Bir Planlama Nasıl yapılır?
Mevcut Durumun ve Hedeflerin Değerlendirilmesi
Planlama sürecinin temeli mevcut durumun bir değerlendirilmesinin yapılmasıdır. İşletmenin vizyon ve misyonunun açık bir biçimde belirlenmesinden sonra işletmenin hedeflerine giden yolda güçlü ve güçsüz noktalarının analiz edilmesini ifade eder.
e-ticarette satışa konu mal veya hizmetlerin, lojistik ve depolama süreçlerinin, personel, dijital pazarlama unsurlarının vb. firma varlıklarının ortaya konularak mevcut durumunu değerlendirerek hedeflerini belirlemesi gerekmektedir.
Hedeflerin baştan belirlenmesi ilerlenecek yolda doğru adımların atılması için yol gösterici olacaktır. Firmalar mevcutlarını göz önünde bulundurarak pazarda hangi hedef kitleye hitap etmek istediği? Satış hacminin ne kadar olması beklendiği? Gibi sorulara yanıt bulmada öncü adımı atmış olacaktır.
Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi
İyi bir planlama toplanan verilerin sayısı ve özellikleri yakından ilgilidir. Planlama unsurları güvenilir bilgi kaynakları saptanarak, gerekli zamanlarda kullanmalıdır. E-ticarette verilerin toplanması ve değerlendirilmesi, mevcut sadık müşteri ortalaması, trafik ortalaması, mal veya hizmet stok ve depo vb. unsurlarının tamamının öne serilerek değerlendirilmesi şeklinde ifade edilebilir.
Ayrıca toplanan bu değerli bilgiler detaylıca değerlendirmeli ve firma amaçlarına göre ayrıştırılmalı, firma politikaları göz önünde tutularak önem derecesine göre sıralanmalıdır. Bu sayede hedefe ulaşmada nelerin yol açıcı, nelerin engel olduğunu görmede önemli yol kat edilmiş olacaktır.
Zaman Kavramı
Yapılacak planlamanın ne kadar süreyi kapsayacağı veya kısa dönemli mi? Uzun dönemli mi? Olacağını ifade eder. Firma varlıkları, hedefleri gibi unsurların ışığında planlamanın ne kadar süre için yapıldığının göstergesi olacaktır. Özellikle durmadan devam eden e-ticaret sektörü üzerinde kısa dönemli planlamaların yapılması daha olumlu sonuçlar elde edilmesine imkân sağlayacaktır.
StockMount, pazaryerlerindeki mağazalarınız, e-Ticaret siteniz ve ERP/Muhasebe yazılımınızı birbirine bağlayan, tüm e-Ticaretinizi tek ekrandan yönetmenizi sağlayan bulut tabanlı bir yazılımdır.
Kurumsal
Entegrasyonlar
İletişim
- Üniversiteler Mah. İhsan Doğramacı Blv.
ODTÜ Teknokent Silikon Blok Kat:1 No:13
06800 Çankaya, ANKARA - +90 850 840 77 77
- bilgi[@]stockmount.com