Şirketlerin Sosyal Medyada Yaptıkları Hatalar
Şirketlerin Sosyal Medyadaki Hataları Nelerdir?
Geleneksel medya kültürü, dijital medyanın hayatımıza girmesi ve gelişmesi ile önemini yavaş yavaş yitirmeye başlamıştır. Günümüzde tanıtım pazarlama gibi faaliyetlerinin neredeyse tamamı dijital medyaya kaymıştır. Dijital medya mecralarında ise hem kişiler hem de şirketler için en sıklıkla tercih edilen mecralar sosyal medya mecralarından oluşmaktadır.
Bu yazımızda konusunda eğitimli profesyonel kişi veya ajanslardan sosyal medya yönetim desteği almayan ve bu yönetimi kendi içerisinde yapmaya çalışan firmalar tarafından sıklıkla yapılan hatalar ele alınacaktır.
Pazarlama Stratejisinin Planlanmaması
Tanıtım pazarlama stratejilerinin; şirket satış politikaları, hedef kitle, pazar / piyasa’daki trendler, geçmiş çalışmalar, günümüz ihtiyaç ve istekleri ve şirket kültürü gereksinimlerine göre belirlenecek diğer tüm unsurlar göz önünde bulundurularak planlanması ve uygulamaya geçilmesi, sosyal medyada yapılacak doğru ve etkin dijital pazarlama çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Plansız pazarlama faaliyetlerinin başarı getirmesini beklemek büyük bir yanılgıdır.
Özgün ve Zengin İçerik Üretememek
Yapılan en büyük hatalardan birisi de özgün olamamak ve buna bağlı olarak kullanıcılarda ilgi ve hayranlık uyandıramamaktır. Kullanıcıların, takipçilerin takiplerinin sürekliliğinin sağlanması için hazırlanacak içeriklerin zengin ve özgün olması gerekmektedir. Şirket profilini iyi yansıtan, sıkıcı olmayan ve dikkat çekici içerikler yine şirketin kültürüne uygun ve özgün olmalıdır. Taklit, kopyala-yapıştır ve alıntılanmış içerikler, kullanıcılar tarafından ciddiye alınmayacak ve ilgisi çekilemeyeceği için ilgili sayfayı takip etmek istemeyecektir.
Yaratıcı Olamamak
Yapılacak paylaşımların yaratıcı olması son derece önemli bir konudur. Dikkat uyandırmak, kullanıcıyı sayfada tutmak için bu çalışmaların doğru yapılması gereklidir. Pazarlaması ve dolayısıyla satışı yapılacak mal veya hizmete konu görsel ve içeriklerde etkileşimin de artırılması ve trafik çekilebilmesi gibi pozitif değer sağlayacak unsurların çok iyi yönetilmesi önemlidir.
Hastag Kullanmamak
Analiz edilmeden eklenen ya da hiç eklenmeyen hashtag’ler içeriğin yayılmasını ve bununla birlikte etkileşim oluşmasını engeller. Hashtag’lerin analizi iyi yapılmalı ve içerik ile alakalı olanlar seçilmelidir. Hiç kullanılmayan hashtag’ler gibi yanlış belirlenen hashtag’ler içeriklerin etkileşim alması konusunda herhangi bir fayda sağlamayacaktır.
Kullanıcı Yorumlarının Önemsenmemesi
Başarılı bir sayfa yönetimi yapmak isteniliyor ise kullanıcıların yorumlarının iyi yönetilmesi ve sorularına hızlı ve etkin cevaplar verilmesi gerekmektedir. Böylelikle kullanıcılar değer gördüklerini hissedecek ve bir güven unsurunun oluşması sağlanacaktır. Kullanıcılar önemsenmedikleri soru ve sorunlarına cevap alamadıkları hiçbir platformda bulunmaya devam etmeyecektir. Bu sebeple iyi bir müşteri ilişkisi kurulması şarttır.
Yazım Dili ve Kurallarına Uymamak
Yazım kurallarına uymamak ve dil unsurlarından uzak baştan savma içerikler oluşturmak hedef kitlede profesyonel olmayan bir görüntü oluşturacak ve ilgili sayfa kullanıcılar tarafından dikkate alınmayacaktır.
StockMount, pazaryerlerindeki mağazalarınız, e-Ticaret siteniz ve ERP/Muhasebe yazılımınızı birbirine bağlayan, tüm e-Ticaretinizi tek ekrandan yönetmenizi sağlayan bulut tabanlı bir yazılımdır.
Kurumsal
Entegrasyonlar
İletişim
- Üniversiteler Mah. İhsan Doğramacı Blv.
ODTÜ Teknokent Silikon Blok Kat:1 No:13
06800 Çankaya, ANKARA - +90 850 840 77 77
- bilgi[@]stockmount.com