E-Ticaret’te Sepet Terk Pazarlaması
Ziyaretçiler e-ticaret sitelerinde ürünleri sepetlerine atarak alışverişlerine başlamaları ile gelişen ve devam eden süreçte, satın alma alışkanlıkları veya farklı sebeplerden dolayı ürünleri sepette bırakarak alışverişten herhangi bir sebeple vazgeçebilir. Bu durum ziyaretçilerin geri dönüp ürünü satın almayacağı anlamına gelmez. Müşteriler sayfaları defalarca ziyaret edebilir ve her ziyaretleri ile pozitif değer katarlar. Reklam ve yeniden pazarlama (remarketing) gibi unsurlarla geri dönüşler sağlanabilir.
Alışverişler Hangi Sebeplerle Yarıda Bırakılır?
Yapılan araştırmalar sonucunda müşterilerin siteleri birçok sayfada ve birçok sebepten dolayı terk edebilir.
- Yüksek veya beklenmeyen kargo veya KDV tutarları
- Ürünün pahalı bulunması
- Daha sonra satın alma düşüncesi
- Ziyaretçiyi yoran uzun üyelik süreçleri
- Stok problemleri
- Olumsuz Kullanıcı Yorumları
- Ödeme zorlukları/problemleri
- Web sitesinin Yavaşlığı
- Uzun teslimat tarihleri
Sepet Terk Maili
Alışverişini ürünlerini sepete attıktan sonra herhangi bir sebeple siteden ayrılan kullanıcılara gönderilen maillere sepet terk maili adı verilir.
Yapılan araştırmalara göre, sepet terk maili müşterilere ne kadar hızlı gönderilir ise dönüşüm oranı da o derece yüksek olacaktır. Fakat bu noktada da önemli dengeler bulunmaktadır. Sepet terk mailinde zamanlama ürün bazlı olarak stratejik değişimler göstermektedir. Satışı yapılan ürünlere göre, örneğin ucuz, alımı kolay ürünlerde en kısa sürede, pahalı ve önem anlamında büyük ürünlerde daha esnek davranılmalıdır. Müşterilerin bir toka alırken ve bir buzdolabı alırken karar verme mekanizmasının farklarını anlamak, bu uygulamayı etkin olarak hayata geçirmede büyük önem taşımaktadır.
Sepet Terk Mail İçeriği Nasıl Olmalıdır?
Sepet terk maili göndermek ile amaçlanan, müşteriye ürünü pazarlamak değil hatırlatma yapmak olduğu hissettirilecek şekilde düzenlenmelidir. Bu nedenle de müşterilere gönderecek bu mailler daha kişisel içerikli mailler olma özelliğini taşımalıdır.
İçeriklerde aşağıdaki unsurların kullanılması oldukça faydalı olacaktır;
- Müşterinin adı soy adı ve unvanı ile hitap etmek.
- Uygun başlık seçmek “Sepetinizde ürünler sizi bekliyor” gibi.
- Mail içeriğinde bazı stratejik hedefler kullanmak. “24 saat içinde ürünler sepetinizden çıkarılacak” veya” Sınırlı sayıdaki ürünümüzü sizin için bekletiyoruz” gibi.
- Sepette bırakılan ürüne ait görselleri sunmak.
- Sepete kolayca gidilmesine olanak sağlayacak bir buton eklemek “Hemen Sepete Git” veya “Siparişi Tamamla” gibi.
Bu noktada stratejiler doğru planlanarak kullanıldığında, müşterileri sayfaya tekrar döndürerek satışın tamamlanmasını sağlamak ile birlikte satışları artırmak, sadık müşteri kazanımı vb. birçok pozitif değer kazanılması mümkündür.
StockMount, pazaryerlerindeki mağazalarınız, e-Ticaret siteniz ve ERP/Muhasebe yazılımınızı birbirine bağlayan, tüm e-Ticaretinizi tek ekrandan yönetmenizi sağlayan bulut tabanlı bir yazılımdır.
Kurumsal
Entegrasyonlar
İletişim
- Üniversiteler Mah. İhsan Doğramacı Blv.
ODTÜ Teknokent Silikon Blok Kat:1 No:13
06800 Çankaya, ANKARA - +90 850 840 77 77
- bilgi[@]stockmount.com